MK | EN | SQ

skopje.gov.mk
Официјален портал на Град Скопје

ШИЛЕГОВ: ЧАИР ДОБИ НОВ ПАРК ПО ДОЛГО ВРЕМЕ

 

Градоначалникот Шилегов и директорот на ЈП „Паркови и зеленило“,  Ардијан Муча, денеска присуствуваа на промоцијата на новата зелена јавна површина - нов парк на улица „Дижонска“ во општина Чаир.

 

- Зазеленувањето останува на врвот на листата на приоритети на Град Скопје. Го реконструиравме паркот на улица Дижонска во вкупна површина од 5.860 квадратни метри. Реконструкцијата опфати хортикултурно уредување на јавната зелена површина, отстранување на шутот и подигање нов тревник. Исто така, се постави и нова хидрантска мрежа  со  систем за полевање со прскалки, каде беа поставени  поп ап прскалки – изјави Шилегов.

 


 

Тој додаде дека симболично паркот го промовираат на Светскиот ден на мирот со цел да ги поттикнат европските вредности за зачувување на животната средина.

 

 

- Влогот во здрава животна средина е трајна придобивка која непосредно влијае на здравјето на сите сегашни и идни генерации. Чаир е општина со најголема густина на население, најмалку неискористени простори, општина која од претходните власти добивала најмалку внимание. Чаир е една од општините во градот со најмалку зеленило под ингеренција на Градот. Отворено кажувам дека еднакво внимание  укажуваме за развој на двете страни на Вардар – порача Шилегов.

Град Скопје и Општина Чаир изработија и план за создавање мрежа на велосипедски патеки на територијата на Чаир. Како прва етапа за нивната реализација е велосипедската патека на улицата „Втора Македонска бригада“.

 


Градот Скопје, исто така, изготвува проекта документација за други капитални инвестиции во оваа општина, како што се: проширување на булеварот  Босна и Херцеговина и изградбата на тунел кој ќе овозможи растоварување на целиот сообраќај кој минува преку Бит-пазар, а особено метежот на крстосницата кај Судска палата, каде што е проценето дека дневно поминуваат и над 86.000 возила.

Назад   

Креиран од UserAA на 21.09.2018
ИНСТИТУЦИИ

 

  

НАЈАВИ
30.11.2019 ЗАПОЧНА ПОСТАПКАТА ЗА СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ НА ГРАЃАНИТЕ ЗА НАБАВКА НА ИНВЕРТЕР КЛИМА УРЕДИ
30.11.2019 СУБВЕНЦИИ ЗА НАБАВКА НА ПЕЧКИ НА ПЕЛЕТИ
30.11.2019 ГРАД СКОПЈЕ ПРОДОЛЖУВА СО СУБВЕНЦИОНИРАЊЕТО НА ЧИСТЕЊЕТО НА ОЏАЦИТЕ ВО СКОПЈЕ
ПРОЦЕДУРИ И УСЛУГИ ЗА ЛОКАЛНИ ДАНОЦИ .

Facebook       Twitter        Youtube Channel

 


Администрација |  Контакт |  Прашања |  Разгледници
Copyright(C)2009 Град Скопје
Посетители: 12834422