MK | EN | SQ

skopje.gov.mk
Официјален портал на Град Скопје

ПОЧНА ИЗГРАДБАТА НА НОВОПРОЕКТИРАНИОТ БУЛЕВАР БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
 

 

 

Екипите на Град Скопје ја почнаа изградбата на новопроектираниот булевар „Босна и Херцеговина“, на потегот од раскрсницата со булеварот „Словенија“ и улицата „Македонска косовска бригада“ до раскрсницата со улиците „Бутелска“ и „Кемал Сејфула“. На почетокот на градежните работи присуствуваa и градоначалниците на Скопје и на Бутел, Петре Шилегов и Велимир Смилевски.

- Постојната  улица „Босна и Херцеговина“ е изградена пред повеќе од 40 години, асфалтот не е заменет и широка е само 7 метри, а истата ќе прерасне во нов модерен булевар. Поради констатираните пукнатини на коловозната површина и оштетувањата на улицата, но и поради тоа што претставува главна градска магистрала што ги поврзува општините Бутел и Шуто Оризари, решивме како еден од нашите приоритети да биде изградбата на новопроектираниот булевар „Босна и Херцеговина“. Овој булевар ќе биде долг околу 1.400 метри и широк 40 метри. Новиот булевар ќе има по 3 коловозни ленти во двата правци, 5 метри зелен појас во средината, странично зеленило, како и пешачки и велосипедски патеки од двете страни – кажа градоначалникот Шилегов.

 

 

 

За реализацијата на овој капитален проект ќе бидат издвоени околу 150 милиони денари со пресметан ДДВ.

- Нашата заложба е Скопје да го добие ликот како што е замислен во плановите. Ретко е во исто време во Скопје да се градат два нови булевари, два сосема нови сообраќајни коридори,  а во моментов паралелно се гради втората фаза од новиот булевар Христијан Тодоровски Карпош во Бутел – додаде Шилегов.

Градоначалникот Шилегов апелираше до сите учесници во сообраќајот да се придржуваат на привремено поставениот сообраќаен режим, да ја почитуваат поставената патна сигнализација и брзината на движење да ја приспособат на условите на патот.

 

 

 

 

Градоначалникот на Бутел Смилевски се заблагодари на градоначалникот Шилегов за одличната соработка и реализацијата на овие два нови булевари на територијата на Општината.

Во рамките на големите активности за реконструкција на сите оштетени улици со цел побрз, побезбеден и поефикасен сообраќај во нашиот град, во изминатиов период почна изградбата и реконструкцијата на повеќе улици и булевари, меѓу кои: реконструкција на булеварот Партизански одреди во Влае, втората фаза од проектот за изградба на булеварот Христијан Тодоровски Карпош во Бутел, како и реконструкција на улицата Ацо Шопов. Во наредниот период ќе почне реконструкцијата и на улиците Брадфордска и Лондонска во Карпош.

Назад   

Креиран од UserAA на 26.09.2018
ИНСТИТУЦИИ

 

НАЈАВИ
30.11.2019 ЗАПОЧНА ПОСТАПКАТА ЗА СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ НА ГРАЃАНИТЕ ЗА НАБАВКА НА ИНВЕРТЕР КЛИМА УРЕДИ
30.11.2019 СУБВЕНЦИИ ЗА НАБАВКА НА ПЕЧКИ НА ПЕЛЕТИ
30.11.2019 ГРАД СКОПЈЕ ПРОДОЛЖУВА СО СУБВЕНЦИОНИРАЊЕТО НА ЧИСТЕЊЕТО НА ОЏАЦИТЕ ВО СКОПЈЕ
ПРОЦЕДУРИ И УСЛУГИ ЗА ЛОКАЛНИ ДАНОЦИ .

Facebook       Twitter        Youtube Channel

 


Администрација |  Контакт |  Прашања |  Разгледници
Copyright(C)2009 Град Скопје
Посетители: 12965770