ZAEVI DHE SHILEGOVI PREZANTUAN PROJEKTIN PËR RIKONSTRUKSIONIN E SALLËS UNIVERZALE 1.3.2021

Qyteti i Shkupit dhe Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut sot promovuan projektin për rindërtimin e Sallës Univerzale, i përpiluar nga arkitekti Bujar Muça. Ky objekt kulti do të rindërtohet në formën dhe madhësinë e tij ekzistuese, duke ruajtur pamjen e tij autentike si simbol i rindërtimit të Shkupit pas tërmetit.

Kryetari Petre Shilegov, Kryeministri Zoran Zaev dhe autori i tij folën sot për projektin në konferencën për media.

 

- Më lejoni të shpreh mirënjohjen time për Qeverinë, e udhëhequr nga Kryeministri  Zaev, e cila ndau 120 milion denarë nga Buxheti i Republikës së Maqedonisë për realizimin e këtij projekti i cila është shumë i rëndësishëm për Shkupin, kulturën dhe traditën maqedonase. Salla univerzale ishte dhe mbetet një institucion i preferuar kulturor i shumë qytetarëve të Shkupit, për shumë fëmijë është vendi i koncertit të parë ose ngjarjes kulturore, dhe për mua është një arsye dhe motiv mjaft i madh për të rihapur dyert e tij për vizitorët . Ideja për të ruajtur Sallën Universale në formën e saj ekzistuese, në vendndodhjen e saj ekzistuese, erdhi pas një debati të gjerë dhe të hapur dhe shprehjes së qartë të vullnetit të publikut. Kjo nuk do të thotë që ne po heqim dorë nga ideja për një sallë të re koncertale në Shkup, por prioriteti jonë është ta hapim Sallën Univerzale në kapacitetin e saj të plotë gjatë këtij viti. Seanca e Këshillit të Qytetit të Shkupit do të caktohet më 8 mars, në të cilën do të pranojmë donacionin e projektit e rindërtimit, me çka krijohen kushte për shpalljen e procedurës së tenderit, dhe pres që punimet e ndërtimit të fillojnë në muajin maj. Ndërtimi i sallës Univerzale do të jetë një kontribut i madh për "Shkupi - Kryeqyteti Evropian i Kulturës në 2028". Qyteti i Shkupit si institucion luan një rol të madh në jetën kulturore në Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe në qytetin tonë dhe jam i bindur se këto hapa që po ndërmarrim së bashku me Qeverinë do të jenë shembull i mirë se si mbështetet kultura. Salla universale ishte dhe mbetet shtëpi e gëzimit të shkupjanëve, ndërsa historia jonë e ndryshme në kulturë mbetet edhe më tej frymëzim për krijimin e artit të ri për kënaqësinë e të gjithë qytetarëve - tha Kryetari Shilegov në konferencën për media.

Par të pranishmëve foli edhe arkitekti Bujar Muça nga byroja projektuese "Megaron Engineering" në lidhje me detajet e projektit. Ai shpjegoi se projektin e kanë ndarë në dy faza - njëra fazë është përpunimi i fasadës dhe kupolës, dhe në fazën e dytë do të propozojnë një zgjidhje për funksionalitetin e ndërtesës, teknologjinë skenike dhe ulëset që të bëhet një sallë që do të shkëlqejë në shkëlqimin e saj.

- Forma ekzistuese e ndërtesës do të mbahet, brendësia e hapësirës është riorganizuar, materiale të reja moderne i shtohen fasadës, kryesisht për shkak të efikasitetit të energjisë, por edhe për shkak të mbrojtjes nga zjarri - shpjegoi Mucha.

Për kryeministrin Zaev, ky objekt ka rëndësi historike si simbol i solidaritetit në rindërtimin e Shkupit pas tërmetit katastrofik.

- Salla Universale na mblodhi edhe një herë, na mblodhi në këtë vend kulti për shkupjanët dhe për të gjithë vendin tonë si skenë koncerti dhe podium skenik ku ishin mysafirë qindra yje të famshëm të muzikës nga bota dhe vendi ynë, dhe ku u interpretuan qindra teatrale dhe shfaqje të tjera. Salla Univerzale është ndërtuar me mjete solidariteti, si donacion nga qytetarët, organizatat humanitare dhe qeveritë e Afganistanit, Australisë, Argjentinës, Bolivisë, Brazilit, Guinesë, Irakut, Iranit, Indonezisë, Izraelit, Jordanisë, Jemenit, Japonisë, Kamboxhias, Kubës, Kanadasë, Liban, Liberi, Luksemburg, Mali, Mongoli, Marok, Monako, Nigeri, Zelanda e Re, Pakistan, Sudan, Senegal, Siri, Turqi, Tunizi, Uruguaj, Cejlon, si dhe turistë të huaj të cilët u ndodhën në ditën e katastrofës në Jugosllavinë e atëhershme.  Salla Universale në kohën kur u ndërtua përcolli mesazhin në Shkupin e pas tërmetit se jeta duhet të vazhdojë. Sot, në kushte të një pandemie botërore, kur ne po fillojmë ta rindërtojmë atë, Salla Univerzale përçon përsëri të njëjtin mesazh, se jeta duhet të vazhdojë. Dhe, edhe një herë, shprehet solidariteti, arkitekti Muça dhe byroja e tij arkitektonike "Megaron" Qytetit të Shkupit dhe shkupjanëve ia dhanë projektin ideor për rindërtimin e Sallës Univerzale si donacion - shpjegoi Kryeministri Zaev.