ЗА ЕДНА НЕДЕЛА ПОДИГНАТИ 241 НЕПРОПИСНО ПАРКИРАНO ВОЗИЛO ОД ЈАВНИТЕ ПОВРШИНИ 17.06.2021

Во текот на изминатата недела (10.06.2021 – 16.06.2021 година) со специјалните возила пајак се отстранети вкупно 241 возилo од јавните површини. Од вкупниот број непрописно паркирани и подигнати возила, 25 се отстранети од зонските паркиралишта, а другите 217 возила по налог на сообраќајната полиција по основ на сторени прекршоци: паркирање на коловоз, велосипедска патека, пешачки премин, тротоар, зелена површина, спротивно на сообраќајните знаци, како и по повик од трето лице.

Контролорите на зонските паркиралишта во истиот период санкционирале вкупно 406 возилa, поради нерегулирано паркирање, односно за неплатена паркинг-услуга. Од нив, 25 возилa се отстранети со пајак службата, поради пречекорување на дозволеното време на задржување на паркиралиштето.

Градот Скопје и јавното претпријатие „Градски паркинг“ апелираат до граѓаните да го чуваат зеленилото и другите јавни површини, а своите возила да ги паркираат исклучиво на означените паркиралишта. Апелираме сите корисници на услугите за паркирање, навреме да го регулираат плаќањето за паркинг-услугата, за да не бидат санкционирани и да не им биде поставен блокатор на тркалото. Плаќањето за паркинг-услугата може да се изврши преку СМС порака или со греб картичка.