ГРАД СКОПЈЕ СО ГОЛЕМА АКЦИЈА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈА И МИЕЊЕ НА ЈАВНИ ПРОСТОРИ 21.03.2020

Во текот на денешниот ден екипите на Град Скопје, јавните градски претпријатија и Противпожарната бригада на Скопје со цистерни со специјално средство спроведоа голема акција за миење на градските сообраќајници, пешачки и велосипедски патеки, како и автобуските постојки во сите општини.

 

Со оваа голема акција опфатени беа и патеките на Кејот на реката Вардар, сите поголеми паркови (Градскиот, Жена Борец, Ибни Пајко, Македонија, Чаир, Ѓорче Петров и Рајскиот парк), парк-шумата Водно (Марково Крувче, Средно Водно, Милениумскиот крст...), парк-шумата Гази Баба, СРЦ Сарај и скопското Кале, каде покрај миење на патеките, рачно и со посебна опрема се врши и целосна дезинфекција на целосната паркоска опрема (клупи, павиљони, дрвени мостови, реквизити и справи за вежбање...).

 

Во насока на подобрување на пристапноста до клиничкиот центар „Мајка Тереза“, Градот Скопје го помага Министерството за здравство преку проширување и изградба на посебен влез во Клиничкиот центар за возилата на брза помош и посебен влез кон Инфективната клиника.

 

Големата акција за дезинфекција и миење на сообраќајниците и јавните простори во сите скопски општини ќе продолжи и во текот на утрешниот ден.

 

Активностите за чистење и дезинфекција на јавните површини во градот се со цел да се подигне нивото на јавната хигиена и да се заштити здравјето на граѓаните од ширењето на корона вирусот.