ЗА ЕДНА НЕДЕЛА ПОДИГНАТИ 126 НЕПРОПИСНО ПАРКИРАНИ ВОЗИЛА ОД ЈАВНИТЕ ПОВРШИНИ 29.04.2021

Во текот на изминатата недела (22.04.2021 – 28.04.2021 година) со специјалните возила пајак се отстранети вкупно 126 возила од јавните површини. Од вкупниот број непрописно паркирани и подигнати возила, едно е отстрането од зонските паркиралишта, а другите 125 возила по налог на сообраќајната полиција по основ на сторени прекршоци: паркирање на коловоз, велосипедска патека, пешачки премин, тротоар, зелена површина, спротивно на сообраќајните знаци, како и по повик од трето лице.

Контролорите на зонските паркиралишта во истиот период санкционирале вкупно 236 возилa, поради нерегулирано паркирање, односно за неплатена паркинг-услуга. Од нив, едно возило е отстрането со пајак службата, поради пречекорување на дозволеното време на задржување на паркиралиштето.

Градот Скопје и јавното претпријатие „Градски паркинг“ апелираат до граѓаните да го чуваат зеленилото и другите јавни површини, а своите возила да ги паркираат исклучиво на означените паркиралишта. Апелираме сите корисници на услугите за паркирање, навреме да го регулираат плаќањето за паркинг-услугата, за да не бидат санкционирани и да не им биде поставен блокатор на тркалото. Плаќањето за паркинг-услугата може да се изврши преку СМС порака или со греб картичка.