УПРАВНИОТ ОДБОР НА ГЛОБАЛНИОТ ПАРЛАМЕНТ НА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ ВО СКОПЈЕ 18.11.2023

Во Скопје пристигнаа градоначалници од 5 континенти, кои ја одржаа седницата на Управниот одбор на Глобалниот парламент на градоначалници со цел носење на стратешките заклучоци пред почетокот на годишниот самит.

Со размена на меѓународни искуства, меѓусебна соработка и заеднички проекти, градоначалниците преку глобалната платформа на Глобалниот парламент на градоначалници, се придонесува за надминување на предизвиците и подобрување на услугите на локално ниво во интерес на граѓаните.

Годинава, Самитот на Глобалниот парламент на градоначалници чиј домаќин е Градоначалничката на Град Скопје Данела Арсовска, ја додели престижната награда за глобални градови „Бенџамин Барбер“ на градоначалничката Рохеј Малик Лоу од Банџул, Гамбија.

Со наградата Бенџамин Барбер се оддава признание на градоначалниците за нивниот исклучителен придонес во глобално урбано управување и инспиративно лидерство.

Членовите на Управниот одбор на Глобалниот парламент на градоначалници, предводени од домаќинот градоначалничката на Град Скопје, пред почетокот на Самитот, остварија средба со Претседателот Стево Пендаровски, на која беа разменети мислења и ставови за значењето на претстојниот настан кој има глобален карактер.