Продолжува дезинсекцијата против ларви и возрасни форми на комарци

12.07.2022 Градот Скопје ги известува граѓаните дека на 14.07.2022 година (четврток) ќе се реализира авионска и терестрична дезинсекција против ларви од комарци.

Повеќе

Воведени две дополнителни редовни автобуски линии на ЈСП - Скопје

11.07.2022 Советот на Град Скопје денеска на 13-тата седница ја донесе Одлуката за изменување и дополнување на Одлуката за линиски превоз на патници во градот Скопје, со која се воведуваат две нови редовни автобуски линии.

Повеќе

Средношколците ќе се возат бесплатно и за време на летниот распуст

11.07.2022 Овој летен распуст околу 23.000 средношколци ќе може да го користат јавниот превоз бесплатно заради посетување дополнителна настава, часови по практична настава, како и за посета на културни, спортски или други активности, денеска одлучи Советот на Град Скопје на 13-та седница.

Повеќе

ЈСП Скопје воведува нова автобуска линија Радуша - Сарај

11.07.2022 Директорот на ЈСП Скопје, Александар Стојковски, денеска на седницата на Советот на Град Скопје за советнички прашања, најави дека претпријатието работи на воведување нова автобуска линија Радуша – Сарај.

Повеќе

Град Скопје донесе одлука за ослободување од надоместок за изградба на нова детска градинка во Бутел

11.07.2022 На денешната 13-та седница на Советот на Град Скопје, е донесена одлука за ослободување од плаќање на надоместок за уредување на градежно земјиште за изградба на нова градинка во Општина Бутел

Повеќе

Арсовска: Нова атмосферска канализација на улицата Кораб - над 16 милиони денари за подобрување на инфраструктурата во општина Карпош

08.07.2022 Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска заедно со директорот на ЈП Водовод и канализација, Златко Перински, извршија увид на реконструираната атмосферска канализација по улицата Кораб во општина Карпош.

Повеќе

Арсовска: Изградена нова фекална канализација во Тафталиџе се решаваат децениските предизвици

07.07.2022 Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска заедно со директорот на ЈП Водовод и канализација, Златко Перински, денеска извршија увид во изградбата на новата фекална канализација на улицата Софиска во населбата Тафталиџе во општина Карпош.

Повеќе

Арсовска: Забрзано се градат нови улици во населените места во општина Ѓорче Петров

06.07.2022 Изградбата на нови улици во населените места во општината Ѓорче Петров се одвива со забрзана динамика. Денеска екипите на ЈП „Улици и патишта“ работат во населеното место Волково, а увид во градежните работи извршија градоначалничката Данела Арсовска и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Борис Настов.

Повеќе

Арсовска: Забрзано се градат нови улици во населените места во општина Ѓорче Петров

06.07.2022 Изградбата на нови улици во населените места во општината Ѓорче Петров се одвива со забрзана динамика. Денеска екипите на ЈП „Улици и патишта“ работат во населеното место Волково, а увид во градежните работи извршија градоначалничката Данела Арсовска и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Борис Настов.

Повеќе

Поставена нова парковска опрема кај езерцата во вториот дел од Градскиот парк

05.07.2022 Екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ по налог на Град Скопје поставија новата парковска опрема кај езерцата во вториот дел од Градскиот парк.

Повеќе

Започнува меѓународниот фестивал на европски филм - CINEDAYS

05.07.2022 Mеѓународниот фестивал на европски филм – CINEDAYS, под слоганот „Од високо подобро се гледа“, ќе се одржи од 7 до 14 овој месец на повеќе локации низ Скопје - на покривот на ГТЦ, на покривот на Дом наградежници, Музеј на современа уметност, Авто киното на Водно, во МКЦ парк, во кино Милениум и Кинотека.

Повеќе

Во среда ќе се прска против комарци

04.07.2022 Градот Скопје ги известува граѓаните дека на 06.07.2022 година (среда) ќе се врши терестрична и авионска дезинсекција на подрачјето на градот Скопје, против ларви од комарци

Повеќе

Бројни интервенции извршени од страна на екипите на јавните претпријатија по невремето кое го зафати Скопје

02.07.2022 По денешното невреме кое ја зафати територијата на градот Скопје, екипите на ЈП Водовод и канализација, ЈП Улици и Патишта, ЈП Комунална хигиена, ЈП Паркови и зеленило интервенираа на сите локации кои беа критични места од насобрана вода, откорнати дрвја или паднати гранки

Повеќе

„Градски паркинг“ со санкции за 136 непрописно паркирани возила на јавни површини

01.07.2022 Во текот на изминатата недела (23.06 – 30.06.2022 година) со специјалните возила пајак се отстранети вкупно 136 возила од јавните површини.

Повеќе

Започна да се реализира првата фаза од проектот за целосна реконструкција на левата страна на кејот на Вардар

01.07.2022 Градежните активности се одвиваат на потегот од мостот Мајка Тереза до Железничкиот мост, каде што се врши на ископ на нефункционалната и запуштена патека, при што се отстрануваат старите и оштетени плочи.

Повеќе

Арсовска: Започнуваме со инвестиција за целосна реконструкција на левата страна на кејот на Вардар

30.06.2022 Арсовска посочи дека остварувањето на оваа инвестиција ќе се одвива во три етапи. Првата се однесува на потегот од мостот „Мајка Тереза“ до ПИОМ, втората до паркот на езерата во Аеродром и третата, до мостот „Тодор Александров“ во општина Аеродром.

Повеќе

Бесплатен паркинг на затворените паркиралишта на ЈП „Градски паркинг“ при дарување крв

30.06.2022 Град Скопје воведува бесплатен паркинг на затворените паркиралишта (затворен паркинг простор со влезно-излезна наплатна рампа) на ЈП „Градски паркинг“ при дарување на крв за дарителите.

Повеќе

Арсовска: Започнуваме нов зелен плоштад и парк од 5000 квадратни метри во населбата Ченто

29.06.2022 Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, заедно со градоначалникот на општина Гази Баба, Бобан Стефковски и директорот на ЈП Паркови и зеленило, Ангеле Сотировски, извршија увид во започнувањето на изградбата на нов зелен плоштад и парк во населбата Ченто во општина Гази Баба.

Повеќе

Градоначалничката Арсовска додели награди и благодарници за најдобрите на регионалните средношколски натпревари

27.06.2022 Градоначалничката Данела Арсовска денеска додели награди и благодарници на ученици, ментори и акредитирани здруженија за учеството и постигнатиот успех по најразлични наставни предмети на регионалните скопски натпревари.

Повеќе

Реконструирани дел од пешачката и велопатека на улица „16 Македонска бригада“

27.06.2022 ЈП Улици и патишта Скопје по налог на Град Скопје деновиве го реконструираа оштетениот дел на пешачката и на велопатеката на улицата 16 Македонска бригада, односно пред кружниот тек во населба Железара.

Повеќе